Do you think gold is Money?

No sorprèn que l’autor d’aquesta frase sigui Ron Paul, el candidat liberal a les primàries republicanes. Quan en plena sessió de control de la reserva federal Paul li va etzibar aquesta frase al president de la Fed, el lapsus es va apoderar de Ben Bernanke, pràcticament no va saber ni què respondre. El que se’ns planteja amb aquesta frase és la debilitat del dòlar fiduciari enfrontada a la fortalesa de l’or. Com he repassat anteriorment en aquesta sèrie sobre monetarisme, el patró or està oblidat. Vol dir això que està obsolet? Des de la majoria d’institucions s’ha adoptat el monetarisme planificat com una religió, i ni en l’àmbit purament teòric es presenten alternatives.

El patró or és un referent que cal no oblidar. Seguidament analitzaré si es pot plantejar com a alternativa o si és simplement un somni austríac. Sabem que la base d’aquest sistema és l’or, un metall preciós amb preu i acceptabilitat a nivell mundial, i que no inclou cap promesa de pagament per part del govern, el seu valor és ell mateix. El seu preu depèn de l’oferta i la demanda, i, per tant, no permet que el tipus d’interès sobre el diner sigui artificialment fixat. L’emissor de bitllets havia de mantenir en reserves una quantitat d’or igual al valor dels bitllets emesos. Si aquest jugués amb reserves fraccionaries, hauria de córrer riscos pel seu propi compte i no esperar que l’Estat hi fos darrera per salvar-lo.

Com vam veure en el segon article, el patró or es va acabar amb el “Nixon’s Shock”. Però quins eren els punts forts i febles d’aquest sistema? Com a punts forts trobem que no es necessita l’Estat perquè funcioni. A més a més, és un sistema que manté la balança comercial en equilibri gràcies a la relació de sortida i entrada de reserves d’or del país. L’or manté una relació estreta amb el creixement real del valor afegit a l’economia. La lamentable situació actual deriva de l’augment exagerat de l’oferta monetària, molt per sobre de la creació de valor real. Això amb el patró or no passava, mai es creava més oferta monetària que valor real.

Però el patró or té un punt controvertit. Què passa amb una base monetària fixa? Malgrat que les reserves d’or vagin augmentant, és fàcil imaginar una situació on aquestes reserves no poguessin augmentar més. D’aquesta premissa se’n deriven dues teories. La primera (que no és pas meva) determina que això no seria pas un problema perquè l’economia continues creixent. Simplement hi hauria un estancament de preus i després una deflació d’aquests. Aquesta deflació no seria negativa ja que mentre els preus baixen la creació real de valor no s’aturaria i obtindríem més valor per menys quantitat d’or.

Personalment crec que aquesta teoria s’oblida d’una cosa important. La meva teoria, possiblement errònia degut al meu desconeixement, planteja que aquesta situació no és assolible per un factor psicològic. Com algú podria renunciar a una part de l’or, que representa el valor, si està creant més valor real que abans? Acabaríem amb molt més valor real que l’existent en reserves. Conceptualment és molt difícil d’acceptar que amb menys unitats monetàries s’assolissin nivells de vida més alts. Deu ser una qüestió psicològica o una idea keynesiana? La veritat és que no ho se, però sembla una realitat difícil d’acceptar.

El patró or podria tenir una vigència actual. Potser es podria utilitzar com a base un altre element no necessàriament metàl·lic. També s’haurien de revisar aspectes com petites bombolles especulatives o altres problemes de funcionament. Als EUA uns tretze Estats estan plantejant l’alternativa bimetàl·lica al regnat fiduciari de Bernanke. Moltes de les idees austríaques de Ron Paul poden quallar, no pas com a guanyador de les primàries (cosa que sembla difícil), sinó com una gotera que va foradant les idees keynesianes frase a frase. Sigui com sigui, espero poder gaudir de les meravelles austríaques que planteja, potser algun dia no seran tan sols discursos, sinó també part de la realitat.

.

publicat a liberal.cat

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s