El deute és l’esclavitud

Malgrat m’agradaria poder acabar aquesta sèrie sobre el monetarisme amb una magnifica conclusió que aportés una solució sòlida al problema monetari, no puc. En sóc incapaç perquè els meus coneixements són molt limitats. A més a més és molt possible que ni que tingués uns coneixements amplis sobre el tema tampoc pogués aportar una solució realitzable. Vol dir això que renuncio a canviar de sistema i que desitjo que les meves reflexions quedin com uns escrits simplement anecdòtics?

Sense cap mena de dubte no. El monetarisme ha enfonsat els criteris lògics de decisió econòmics. Des que fa uns 200 anys es va començar a implantar, ha patit un llarg procés transformador basat en atorgar una sèrie de privilegis que han reemplaçat la força de les interaccions del mercat per dictàmens arbitraris. Hem patit una vegada i una altra un creixement basat en bombolles expansives de crèdit. Totes i cada una de les crisis passades han estat causades per aquest creixement artificial i alhora predites per economistes austríacs.

Hi ha gent que hem preguntat si sense aquesta “expansió” del crèdit s’hagués produït un creixement tan exageradament gran com el que hem patit. La resposta és sens dubte si. A part de que podríem haver crescut igual amb un estalvi més gran, premissa que s’hagués produït si la gent no hagués tingut aquest accés al crèdit. No tindríem sobre nosaltres el martell del deute que ens aixafa cada dia. Tot el deute actual, aquest deute impagable (tant el privat com el públic) el devem al monetarisme.

És aquest sistema el que ha fet que el preu de l’habitatge es dispari sense trobar-nos en un augment del valor. Les bombolles que acaben amb gent hipotecada a 40 anys vista, són filles del monetarisme. Com es demostra quan la bombolla explota, els adossats pagats a preu d’or no valien realment el seu preu i el mercat rebaixa la valia dels actius immobiliaris i aquests continuen sense que ningú els compri. Tot això es permet perquè l’única manera que tenen els governs d’endeutar-se i mantenir les promeses de benestar dels polítics és utilitzant els bancs i fer que els financin a canvi de privilegis.

L’herència que ens deixa el monetarisme és nefasta i tot i així sembla que no en tinguem prou. La pregunta que jo em plantejo sempre és: I per què no? Després de comprovar que el monetarisme no funciona perquè no provem un retorn al patró bimetàl·lic? El panorama canviaria dràsticament, però el resultat final possiblement seria millor que l’actual. El xoc funcional seria extrem, el canvi de sistema monetari hauria de ser una cosa progressiva i lenta. Però, i els avantatges que recuperaríem? En primer lloc els polítics perdrien el poder per malgastar els nostres diners en coses supèrflues o despeses exagerades. El mercat de capitals no estaria en mans dels bancs sinó que amb uns alts coeficients de reserva (pràcticament del 100%) tots els participants tindrien lloc per a dir la seva. El tipus d’interès seria el real, el que marcaria el mercat i el rendiment real de les inversions no dependria del preu del diner fixat pels bancs centrals. Finalment es dispararia l’estalvi i les inversions que serien realitzades amb més cura conduirien a un creixement més relaxat però continu. Patirem crisis, és clar que sí, però serien molt més lleus i dependrien directament de l’evolució de la demanda, i afortunadament aquesta no estaria inflada per la bombolla creditícia.

La conclusió d’aquesta sèrie és tremendament senzilla. El monetarisme ha arribat massa lluny. Ha permès uns nivells d’endeutament  mortals i seguim en el mateix lloc que abans de la crisi com si fóssim un cavall de tir que només pot mirar endavant. És com si no ens poguéssim adonar dels camins alternatius que ens envolten. Posem una mica de seny i intentem trobar una solució que no ho desmanegui tot periòdicament.

.

publicat a liberal.cat

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s