Una desastrosa vaga de consum

Vivim en un capitalisme despietat i terrible, el millor que podem fer és no consumir durant un sol dia perquè s’adonin que el poble mana i que els hi podem fer mal. Durant el 29 de març no consumeixis res. El primer que haig de dir és que el que ha ideat una idea com una vaga de consum no sap absolutament res sobre com funciona l’economia. Com va dir Ludwig von Mises en el seu tractat d’economia L’acció humana:

“Un home no és menys lliure en la seva qualitat de consumidor. Només ell decideix què li és més important i que li importa menys. Només ell pot decidir com gastar els seus diners d’acord amb la seva pròpia voluntat.”

Com s’explica en el capítol del Mercat del llibre que acabo de citar, el consumidor és el rei del sistema, tot productor depèn en tot moment de la decisió dels consumidors, que són els que decideixen el que volen consumir i per tant el que s’ha de produir. Cap oferta crea la seva demanda, sinó que sempre passa el contrari, és la demanda (els desitjos i necessitats de consum) el que haurien de moure tota l’economia.

El que hem de tenir en compte a l’hora d’abordar la idea de Mises és que cap consumidor és només un consumidor. Per poder consumir hom necessita produir i ser retribuït pel seu treball. Si ningú consumís estariem en una situació on un peix es mossega la cua. Com ja he dit en diverses ocasions l’únic que ens pot treure de la crisi en el curt termini és el consum. Òbviament no faré apologia de la despesa governamental, la demanda agregada i tota l’anàlisi del plantejament keynesià de la macroeconomia, però realment només ens salvarem per un augment del consum.

Si pensem en les conseqüències directes d’aquesta vaga de consum, hem d’anar directament als efectes que tindrà sobre les empreses. El teòric objectiu d’aquesta vaga de consum són les grans empreses, els bancs, els centre comercials… Tot allò que segons el seu poc definit ideari deu representar el capitalisme. Els efectes que tindrà aquesta vaga de consum seran els contraris. Una gran empresa podria suportar un dia de consum baix o pràcticament zero, els bancs diria que directament riuran sobre la possibilitat que d’aquesta idea els afecti. Són les petites empreses que si que depenen de centenars o alguns milers d’euros per poder pagar el crèdit, els treballadors, l’electricitat i no sentir-se una mica més aixafats pels nivells de consum actuals.

Com algú pot pensar que aquesta és una protesta efectiva? Com sempre passa amb aquestes idees acaben fent més mal que una altra cosa, especialment a tots els treballadors autònoms del nostre país, a tots ells molta força. Us desitja sort un fill d’autònoms.

.

publicat a liberal.cat

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s