L’esperança es fa fonedissa

El precipici que s’acosta pot ser un dels pitjors que haguem vist mai. Malgrat que Mariano Rajoy ha tingut poc temps de reacció, totes les reformes dutes a terme en poc més de 100 dies de govern són no només insuficients i tímides, sinó que a més apunten cap al mal camí.

La prima de risc dóna ensurts puntuals, són avisos. Aquest marcador últimament ascendent no només mostra quina és la imatge de l’economia espanyola, també ens indica si Europa està reaccionant amb cap. Estem terriblement lligats a Europa en política monetària, depenem molt d’ells. Dia rere dia, i decisió rere decisió, el govern de Rajoy ha deixat en paper mullar totes les promeses que va fer durant la campanya electoral, ha jugat a amagar els pressupostos per motius electorals (senyal de governabilitat nul·la) i ha fet que les decisions que s’havien de prendre es tinguessin en compte massa tard.

Si el govern ja és lent de reflexos de per si, en  la situació actual sembla que vagi amb por per dir o fer qualsevol cosa. El mateix president del govern s’ha convertit en un personatge fonedís, fins al punt que ha arribat a escapar-se per un passadís lateral del Senat d’un grup de periodistes que el perseguia. Aquesta actitud perjudica greument la reputació de l’economia espanyola.

El principal problema és que a Rajoy se li acumula la feina; no hi ha només un problema, sinó que n’hi ha varis. Apartant per un moment les tesis austríaques que presenten dràstiques solucions, possiblement molt efectives per a combatre aquesta situació, comencem amb una anàlisi directa de la realitat espanyola.

Primerament tenim un sector financer podrit i tocat per l’explosió de la bombolla immobiliària que ells mateixos van provocar. A part de les petites caixes, les entitats que representen un problema més gran són: Bankia, CatalunyaCaixa i, en última instancia, el Banc de València i Novagalicia. El necessari procés de reestructuració no té padrí. El Banc d’Espanya, per motius que desconec, ha passat del tema completament des que van començar les petites fusions. Ara el ministeri d’Economia està negociant un préstec amb la banca de 50.000 milions d’euros per a finançar les subhastes de les grans entitats que han de ser absorbides.

L’altre problema són els pressupostos. Després d’un ajust insuficient han arribat les retallades de 10.000 milions en Educació i Sanitat. Però el problema de les finances del sector públic passen també per sanejar ajuntaments i administracions autonòmiques, totes terriblement endeutades. Si hem de pagar les emissions de deute al 6% ja ens podem oblidar d’una solució a curt termini. En aquests dies s’està discutint al Parlament de Catalunya els diners que es necessitaran per a tirar endavant els comptes de la Generalitat. Segons el Govern són 1.800 milions més el que li deu Espanya de la disposició addicional tercera, uns 900 milions. El grup socialista, el qual sembla que ara sí que sap fer números, taxa la xifra en 5.000 milions.

El govern central està pressionant el BCE perquè compri deute a més gran escala del que ja ho fa ara. Amb Grècia a punt de cremar, i amb Irlanda i Portugal que li poden seguir el camí, l’euro ja no està segur. Si Grècia fa fallida haurà de sortir del euro, i el poden seguir aquesta sèrie de països que acabo de nomenar. Si això passa Espanya pot ser la següent. Enmig de la bogeria recaptatòria el govern limita el pagament en efectiu entre empreses i/o autònoms entre 1.500 i 3.000 euros, encara no se sap quina quantitat però la mesura s’aplicarà tal i com Montoro desitgi. Això ens pot portar a l’anomenat “corralito”, on les petites quantitats de diners no declarats acaben fugint del país enlloc d’entrar a l’economia. Aquestes petites quantitats també són responsables de l’activitat econòmica i aquesta mesura pot convertir la situació actual en una fugida de capitals contínua.

Potser totes aquestes previsions i notícies us semblen una visió una mica deprimida de la societat, potser ho són, o potser no i m’acabareu creient quan arribem als 6 milions d’aturats.

.

publicat a liberal.cat

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s