La PAC a judici

S’imagina un món on el que és més essencial per a les persones, és a dir el seu aliment, fos controlat fins a l’últim gram de producció? S’imagina un món on els governs decideixin el preu al qual s’han de vendre els productes bàsics com la llet, la verdura o altres aliments? S’imagina que en aquest mateix món el govern llença quantitats ingents d’aliments o els treu del mercat per evitar que el preu del menjar sigui més baix, cosa que faria que tothom en pogués comprar més? Pari d’imaginar-s’ho, si viu a la vella Europa és víctima d’aquesta realitat que acabo de descriure.

La Política Agrària Comuna (PAC) amb uns 50 anys d’història és un dels exemples més esfereïdors de control estatal que vivim actualment. Representa gairebé el 50% del pressupost europeu i té uns efectes nocius per a consumidors locals. Encara que en un moment es va iniciar amb l’objectiu de poder obtenir un subministrament continu d’aliments agraris per a l’Europa de la postguerra. Però la globalització ha fet evident que aquesta política és completament anacrònica. En cinquanta anys el món ha canviat molt i ara hi ha molts països productors d’aliments disposats a vendre’ns tot el que desitgem.

La cultura de la subvenció genera sectors amb sobreproducció. A més a més en aquest cas no es dóna una subvenció en funció de la producció, és a dir que els productors que reben la subvenció no estan obligats a presentar uns certs resultats, simplement diuen el que cultivaran i prou. A part de ser un incentiu a la deixadesa, també sabem que aquestes subvencions tenen els seus efectes i incrementen la producció. A més a més gràcies als aranzels que protegeixen als productors locals ells poden vendre a un preu car a dins i exportar a un preu per sota de mercat a fora de la unió europea, evitant que els productors de països en vies de desenvolupament puguin competir en preu als mercats internacionals. Els consumidors europeus estan pagant amb els seus impostos un sector que no és productiu. Oi que ens hagués semblat una ximpleria mantenir en vida el sector tèxtil català quan pràcticament va desaparèixer gràcies a la globalització? L’artificialitat del sector és vergonyosa, i a continuació mostraré com aquesta política genera malestar en els consumidors. Quins serien els efectes si s’eliminés la Política Agrària Comuna?

Efectes positius:

–  Estalvi de gairebé 50.000.000.000 d’euros del pressupost europeu, diners que es podrien retornar als estats de la unió, la majoria dels quals tenen problemes pressupostaris.

–  El govern deixaria de llançar aliments per a mantenir els preus alts i podríem comprar aliments bàsics a preus més baixos.

–  L’estructura productiva s’estabilitzaria i no patiríem una sobreproducció tan gran. A més a més amb l’argument afegit de que tothom podria cultivar el que volgués.

–  Si a més a més eliminéssim els aranzels sobre productes alimentaris, podríem prescindir de l’ajuda al desenvolupament, ja que estaríem permetent que tot de productes barats i de qualitat produïts per exemple al nord d’Àfrica poguessin competir de manera justa en el mercat europeu.

Efectes negatius:

– En el curt termini patirem un augment de l’atur en uns sectors que van deixar de ser productius fa molt de temps. En el llarg termini els petits productors es podrien especialitzar en productes d’alta qualitat o en l’agroturisme, que ofereixen un valor afegit molt més gran.

Per resumir ens podríem quedar amb la idea que, malgrat en un primer moment hi hauria gent que s’ho passaria pitjor, els consumidors podrien comprar en més quantitat, més bo i més barat. Els països en vies de desenvolupament podrien experimentar una millora contundent del seu sector primari i els problemes pressupostaris i de deute podrien patir un alleugeriment molt necessari en aquests moments. D’altra banda només em queda dir que aquesta reforma s’hauria de dur a terme a poc a poc per tal de suavitzar el cop a les masses crítiques d’empreses i treballadors agraris que ara mateix viuen de les subvencions europees.

.

publicat a liberal.cat

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s